top of page
Zoeken

Lichaamsgericht werken bij eetstoornisherstel

Bijgewerkt op: 29 nov. 2023

Ontdekking

Het menselijk lichaam laat herinneringen op, zowel fysiek als emotioneel. Het bevat niet alleen informatie maar draagt ook herinneringen met zich mee. Soms kunnen deze herinneringen pas naar voren komen in onaangename sensaties, zonder dat we ons bewust zijn waar dit vandaan komt. Pas later kom we er achter dat dit wordt getriggerd door situaties, mensen, geluiden, kleuren of geuren die doen denken aan eerdere vervelende ervaringen. Dit kan verwarrend zijn, omdat we vaak geen woorden hebben om deze gevoelens te beschrijven, en we begrijpen niet waarom we ons zo voelen.


Spanning en lichaamsbewustzijn

Mensen die worstelen met eetstoornissen/eetproblemen ervaren vaak spanning in hun lichaam. Ze kunnen lichamelijke reacties ervaren zoals blozen, buikpijn en spijsverteringsproblemen als reactie op stressvolle gebeurtenissen. Deelnemen aan groepen, school, werk of vergaderingen kan leiden tot gevoelens van bevriezing, waarbij de wens om te vluchten het overneemt. Als je deze reacties bij jezelf herkent, kan lichaamsgericht werk van grote waarde voor je zijn.


Diverse benaderingen van lichaamsgericht werk

Lichaamsgericht werk, ook wel bekend als 'Somatic Work,' omvat een breed scala aan benaderingen, variërend van ademhalingsoefeningen en mediteren tot actievere technieken zoals boksen, dansen en TRE-oefeningen (Tension Release Exercises).


De voordelen van lichaamsgericht werk

Lichaamsgericht werk kan zeer effectief zijn bij het aanpakken van eetproblemen. Het stelt je in staat om, samen met een een coach, oude, pijnlijke ervaringen te onderzoeken en te onderzoeken hoe deze zich manifesteren in je lichaam. Door middel van ademhalingsoefeningen en zachte bewegingen kun je opgebouwde gevoelens van gejaagdheid, spanning en stress, vaak voortkomend uit perfectionisme en faalangst, loslaten. Dit zijn ervaringen die zich op celniveau in je lichaam hebben opgeslagen en vaak geen woorden krijgen omdat ze niet werden erkend in onze vroege jeugd. Tijdens lichaamsgerichte sessies leer je je eigen lichaamstaal te begrijpen en er effectief mee om te gaan.


Doelen van lichaamsgericht werk

Het doel van lichaamsgericht werk is om lichaam en geest weer samen te brengen, een gevoel van veiligheid te herstellen, opgebouwde spanning te verminderen, bewustwording te vergroten via ademhaling, oude trauma's los te laten en meer balans en rust te ervaren in zowel lichaam als geest.

ervaringsdeskundige eetstoornis coach diëtist Nijmegen Weurt Beuningen Ubbergen Wijchen Dukenburg Lent Oosterhout eetprobleem intuïtief eten eetprobleem hulp kliniek eetstoornis persoonlijk lichaamsgericht holistisch

Overwin je eetprobleem

Als je streeft naar een gezonde relatie met jezelf en voeding, en als je je eetprobleem wilt overwinnen, nodigen ik je uit om contact met mij op te nemen of met een van mijn collega's via info@isapower.nl. We zijn hier om je te ondersteunen op je reis naar herstel.


Lichaamsgericht werken bij eetstoornisherstel
12 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page